Schijnoverleggen zijn dodelijk. Als je eerlijk bent tegen jezelf, hoe vaak ga je nou echt een overleg in om overtuigd te worden? Of hoe vaak heb jij je mening al klaar, voordat je aan een overleg begint.

Doordat ons standpunt vooraf vaak al vaststaat, verandert overleg vaak in een discussie. En het is ons eigen standpunt dat we maar al te graag naar voren brengen. Resultaat: we zijn nog beperkt nieuwsgierig naar alternatieven. Een overleg is bedoeld om betekenissen te delen en tot een gezamenlijk beeld te komen. Niet om jouw mening door te drukken.

Mooier zou zijn als je in staat bent minimaal twee kanten van dezelfde kwestie te belichten. Zo heb je altijd twee perspectieven. Overigens wordt de kans dat twee perspectieven overeenkomen twee keer zo groot. Daarnaast vergroot je ook het begrip voor een ander perspectief.

Professioneel; je bedenkt iets, alsook een alternatief. Beiden deel je in het overleg. Op die manier blijf je openstaan voor nieuwe ideeën en blijf je nieuwsgierig naar andere invalshoeken en mogelijkheden. Resultaat: je hebt minimaal twee perspectieven, waardoor je jezelf minder verbind aan je eigen perspectief*.

Durf te twijfelen aan jezelf en ben nieuwsgierig naar de ander. Stel je kwetsbaar op en durf dat ook voor dingen die voor jou belangrijk zijn. Alleen dan kunnen er synergetische krachten vrijkomen.

Oplossing: twijfel en nieuwsgierigheid

Uitdaging: om kunnen gaan met onzekerheid

Voordeel: je wordt verrast door jezelf en anderen

*Want het idee dat je eigenwaarde afhangt van het feit of jouw perspectief winnend is, is ook een droevige gedachte.

 

Recent Posts